woensdag 2 juni 2010

Floribert Chebeya vermoord


2 juni 2010 - Ongeloof en ontreddering bij de snel opeenvolgende berichten die me per Email bereiken. Eerst al een alarmerend bericht aan alle collega's mensenrechtenactivisten. Floribert Chebeya en zijn chauffeur sinds gisteren verdwenen. Hij zou bij de generaal John Numbi, hoofd van de nationale politie, een afspraak hebben. Om 17 uur. De reden zou hem ter plekke worden meegedeeld. Zo gaat dat altijd. Hij is erheen gegaan.
Daarna is hij de hele avond per telefoon niet meer te bereiken en zijn chauffeur ook niet.
Zo'n situatie is zeer ernstig in Congo-Kinshasa. Je zorgt immers altijd dat je achterban precies weet waar je bent, zeker als je weer dreigementen hebt gehad, zoals in zijn geval en in het geval van meer opinieleiders op dit moment.

En bijna meteen een Email erachteraan: hij is vermoord!
En nu her en der berichten. De details spreken elkaar soms tegen, zoals dat gaat. De ene politie zegt dit, de ander dat.

Ik denk meteen aan het recente bericht van RFI. Het staatshoofd laat er geen misverstand over bestaan. Wat hem niet aanstaat, zijn de kritische geluiden op de regering vanuit het parlement. Zaterdag heeft hij een aantal leden de kast uitgeveegd. Ze moesten op zijn boerderij komen om te horen hoe hij hen dreigde. De journaliste van Radio France International klapt uit de school: volgens haar zijn drie ministers die zich aansloten bij een nieuw gevormde groep, de CLP, Centre Libéral et Patriotique , door hem ervan beschuldigd uit te zijn op rebellie in de parlementaire groep van de Meerderheid, AMP. Hij zou gezegd hebben: "als u in het leger was, zou u gefusilleerd worden."
Ook uit andere bron heb ik gehoord hoe het staatshoofd afgelopen zaterdag dreigde hard toe te slaan als er nog mensen doorgingen met ongenoegen te uiten over de regering. "Als er iets te verwijten valt, zal ik dat zelf wel doen", zou hij gezegd hebben.

Human Rights Watch heeft al eerder, december 2008, een rapport gepubliceerd onder de veelzeggende titel: We will crush you (we zullen u verpletteren). On va vous écraser, in het Frans. Twee jaar na de verkiezingen. Hoe opposanten wel heel weinig speelruimte krijgen van de democratisch gekozen president Joseph Kabila. Te lezen op onze website:.
De titel is een citaat uit de mond van de President als hij spreekt over opposanten.

En Chebeya? Hem de mond snoeren door arrestatie is al eerder geprobeerd. De laatste keer op 16 maart 2009. Hij is toen met nog een collega, in het hoofdkwartier van de Speciale Diensten in het gebouw Kin Mazière vernederd en mishandeld op een schandalige manier. De aanleiding was een persconferentie waar was gesproken over een betoging tegen de onwettige manier waarop de voorzitter van de Nationale Vergadering werd afgezet. (Het staatshoofd had zich door hem geschoffeerd gevoeld)

Afgelopen weken is het parlement lamgelegd.
Door buitenparlementaire acties. Ook door angst olie op het vuur te gooien, denk ik. Voor als de agendapunten decentralisatie e.d. aan de orde zijn.

Het feest a.s. 30 juni voor 50 jaar onafhankelijkheid wordt verpest door een collectief van 8 mensenrechtengroepen die te kennen geven dat er niet veel te vieren valt met deze erbarmelijke situatie voor de bevolking. Het geld kan beter anders besteed worden, aldus een communiqué 14 maart van die groep. Ondertekend door bekende activisten, ook door Chebeya.
Als een haas probeerde Generaal Kalume, die het feestcomité leidt, vervolgens de Civil Society in te palmen door gebruik te maken van een mensenrechtenactivist die zei dat het een misverstand was. Deze stroman werd daarop in een nieuw communiqué van 30 maart genegeerd door het collectief: er kon geen twijfel over bestaan, van samenwerking met het feestcomité kon geen sprake zijn. Sterker nog: dat de feesten doorgaan tot eind december toont wel dat het vooral politieke propaganda is in de aanloop naar de verkiezingen. Getekend Chebeya, Amigo Ngonde, allebei leiders van door het Westen gesubsidieerde organisaties, René Kabala en anderen.
En 31 maart weer een communiqué uit dezelfde hoek: oproep om de grondwet niet te schenden! Een duidelijk commentaar op wat er op dat moment speelt in het parlement tegen de achtergrond van de ideetjes van het staatshoofd. Er lopen geruchten dat zijn mandaat wel verlengd kan worden. En dat de decentralisatie maar op de lange baan moet worden geschoven.

Na het bericht dat Chebeya was verdwenen, volgde al snel het bericht: hij is vermoord, zijn lichaam is in zijn auto gevonden, op een autoweg richting Matadi. En dat van zijn chauffeur?

Ontsteltenis alom.
Dat zo open en bloot zonder enige schaamte een vreedzaam strijder voor de rechten van het volk geliquideerd wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten