zaterdag 15 mei 2010

Conflictmineralen en actie voor ethisch tantalum



Bloeddiamanten moeten niet verhandeld kunnen worden.
Dankzij NGO’s met lofwaardige goede bedoelingen is het grote publiek sinds een paar jaar gaan beseffen welke ellende in stand wordt gehouden in de mijngebieden In Oost-Congo.
We lezen over de rol daarin van de lucratieve grondstoffenhandel of liever grondstoffenrovers in een land als Congo waar de Staat te zwak is om orde te scheppen.
Wij zouden ook geen mobieltjes moeten kopen waarin conflictmineralen zijn verwerkt, zoals coltan uit Congo.
Ondernemingen die toch met deze grondstoffen werken zouden in de ban moeten worden gedaan…

Nu het publiek bewust is gemaakt van het bloed dat kleeft aan illegaal gewonnen grondstoffen uit Congo, zal het gaan uitzien naar alternatieven.
Maar …… nu lees ik weer hoe dat tevens een gouden kans is voor de coltan-speculanten!
Op CONGOForum , een Belgische website, wordt men geattendeerd op een artikel in De Wereld van Morgen van 11 mei 2010.
Het gaat over coltan-speculanten die Congo de grond in boren en er zelf zeer wel bij varen.
Dat is nog tot daar aan toe.
Maar daarbij wordt met name het Enough project genoemd, die mensen die zich profileren als nobele activisten! En dat Enough is blijkbaar verstrengeld met Commerce Resources, die 2 mijnen in Canada heeft.

Om de nodige investeerders warm te maken, volgt Commerce een dubbele tactiek. Het presenteert de eigen mijnen Eldor en Blue River als veelbelovende, ‘propere’ en veilige mijnen. En, het maakt stelselmatig Congo zwart.

Het artikel belicht ook hoe de strijd tegen “bloedtantalum” wordt aangedreven door grote leveranciers aan electronicabedrijven! Bedrijven die baat hebben bij prijsopdrijving om de mineralen uit hun eigen mijnen (die buiten Congo liggen) te verhandelen. Ze lobbyen actief om de aanvoer uit Congo af te snijden en bespelen daarbij vooral de ethische gevoelens van kiezers, parlement en consumenten in Amerika.


http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/05/11/coltanspeculanten-boren-congo-de-grond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten