vrijdag 4 maart 2011

Remise-Reprise



Een term die ik in Congo al vaak hoorde, reprise-remise, of was het nu remise-reprise?
Het laatste dus!
Maar wat moest ik me erbij voorstellen? Geen idee. Of wel een klein beetje: als iemand aan zijn opvolger in functie de zaken overdraagt, bij voorbeeld een bestuur of een minister aan zijn opvolger, dan wordt gezegd: de remise-reprise vond plaats die en die dag daar en daar.
En kijk eens aan, vandaag op Radio Okapi dit kiekje en het onderschrift: De gauche à droite Abbé Apolinaire Malu Malu et le Pasteur Ngoy Mulunda, en poignet des mains, s’échangeant des documents ce 3/3/2011 lors de la remise et reprise Cei-Ceni. Overdracht aan de voorzitter van de CEI door de voorzitter van de CENI.
Eén foto zegt meer dan 1000 woorden!

Wat ook nog kan, is dat het er niet zo plechtig aan toe gaat, met hoofdkus en handdruk en overhandiging van een symbolisch dossier.
Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de vorige president, LDKabila, dus al meer dan tien jaar geleden, besloot om een einde te maken aan de praktijk dat paspoorten werden uitgegeven door de Direction Générale des Migrations, DGM. Dat moest nu voor eens en vooral afgelopen zijn, had hij gedecreteerd, de DGM maakte er een enorme rommel van, het geld dat aanvragers hadden betaald bij de aanvraag was foetsie en dus wilde de Bank geen groen licht geven om het paspoort uit te geven. Er lagen zo al 6.000 dossiers waar geen schot in zat, dus ... voortaan zou het weer gewoon Buitenlandse Zaken zijn (en ambassades) waar je een paspoort moet aanvragen.
Er zou remise-reprise plaatsvinden tussen de DGM en Buitenlandse Zaken.
Op de afgesproken dag echter, ontaardde dat in een zeer onaangename situatie, omdat de DGM het lucratieve zaakje niet uit handen wou geven. Buitenlandse Zaken griste toen maar weg wat ze te pakken konden krijgen en hop....weg ermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten